Bong – revoluční pomůcka pro kouření - 1. díl

 

 Pokud kouříte trávu, je pravděpodobné, že jste někdy kouřili pomocí bongu. Bonga jsou zásadní součástí vybavení moderního kuřáka. Tyto skleněné, kovové, silikonové nebo keramické nástroje poskytují velké šluky pro silné zážitky. Vyrábí se ve všech možných velikostech a tvarech s arzenálem různých doplňků, které celkový zážitek ještě více povznesou (vylepší). Bongy nejsou žádným novým výstřelkem, který zpopularizovali moderní milovníci trávy, ale provází je historie sahající tisíce let zpět. V průběhu historie poskytovali rekreační, terapeutickou a duchovní podporu bezpočtu lidí. Stojí za to prozkoumat nejen vývoj bongu v moderní umělecké dílo, kterým se stalo, ale také jeho správné využití (s dalšími doplňky) a výhody jeho používání. Jste připraveni na rozsáhlejší průzkum historických i současných bongů a jejich používání? V našem dvoudílném blogu se dozvíte vše, co by vás mohlo zajímat.

 

Stručná historie bongů

 

Historie užívání konopí sahá tisíce let zpět. Archeologové zdokumentovali chemické zbytky konopí v chrámech a posvátných místech po celé Asii, přičemž jeden z prvních objevů pochází z roku 2500 př. n. l. ze hřbitova Jirzankal v oblasti Pamíru v Číně (zdroj: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.aaw1391).

Vědci se domnívají, že truchlící a věřící pálili konopí v dřevěných pánvích. Jak autoři vysvětlili: "Konopí je jednou z nejstarších pěstovaných rostlin ve východní Asii, pěstuje se pro semena a vlákna, stejně jako pro rekreační, lékařské a rituální účely."

Jak tedy starověké kultury konzumovaly tuto kouzelnou rostlinu? Archeologové na druhé straně kontinentu objevili první zdokumentované zařízení na kouření konopí — tentokrát v Rusku. Zařízení je vyrobeno z čistého zlata a má dekorace znázorňující antické bohy.


 

Když se podíváte zblízka, má neskutečnou podobnost s vaším vodním bongem, který dnes sedí na konferenčním stolku, samozřejmě kromě ryzího zlata. Výzkumný tým ji spojil se starověkou skythskou kulturou a datuje ji do roku 2400 před naším letopočtem (zdroj: https://www.independent.co.uk/news/science/archaeology/archaeologists-discover-2-400yearold-gold-bongs-in-russia-10285876.html). I když skytové pravděpodobně nebyli jedinou kulturou, která používala bongy ke kouření a inhalaci, jedná se o nejstarší archeologický důkaz. Díky historickým obchodním stezkám, jako je Hedvábná stezka, putovala kultura konopí napříč kontinentem, od Asie přes Afriku až po Evropu. Nejoblíbenější vodní bongy v té době byly pravděpodobně mnohem jednodušší zařízení, vyrobené z levných materiálů, jako je dřevo, hlína a bambus. Moderní slovo „bong“ pravděpodobně pochází z jednoho z těchto starodávných thajských zařízení na kouření bambusu známého jako „bhang“. V průběhu let as mnoha anglickými překlady se „bhang“ přeměnil na „bong“.

S nástupem kontrakultury a hippies milujících konopí v 60. letech 20. století zahájil bong svůj nejnovější vývoj v epická umělecká díla, která známe a milujeme dodnes. Ale výrobci bong, prodejci i kuřáci jsou kreativní parta takže je dnes snazší než kdy předtím najít bonga na prodej online i kamenných obchodech. Digitální revoluce změnila způsob, jakým lidé nakupují dýmky a další kuřácké potřeby. Elektronické obchody otevřel zcela nový svět přístupu, který uživatelům umožňuje nakupovat ze soukromí svých domovů a trávit tolik času, kolik chtějí, diskrétním prohlížením produktů.

 

Moderní bongy

Vodní dýmky (bongy) jsou k dispozici v nepřeberném množství materiálů a cen, takže je snadné najít kousek, který vyhovuje každému podle jeho vkusu a rozpočtu. Níže si rozebereme blíže jednotlivé typy bongů.

 

Skleněné bongy

– sklo je špičkou, pokud jde o různé druhy materiálů používaných k výrobě bongů. Skleněná bonga přinášejí zážitek nejvyšší kvality s malou nebo žádnou přidanou chutí k chuti vašich trichomů, terpenů a dalších kanabinoidů ve vaší rostlině. Pořízení skleněného bonga není vždy levná záležitost, i když existuje spousta dostupných skleněných kousků. Některá bonga však mohou stát i tisíce korun, zvláště když se jedná o umělecká díla (tady by chtělo dát fotku nějakého brutálního bongu).

U skleněných bongů je třeba dávat pozor a zamezit pádu bongu na pevný povrch jako jsou například dlaždice. Pokud je váš dům celý pokrytý kobercem, můžete být v pohodě, ale pokud máte všude dlaždice, buďte vždy tak opatrní se svým skleněným bongem. 

 

Silikonové bongy

– silikonové bongy jsou poměrně nové na trhu a jsou dobrým řešením pro každého nemotorného stonera. K výrobě silikonových bongů se používá vysoce kvalitní silikon, který se používá na pečení a je schopen odolat extrémně vysokým teplotám. Jsou odolné a v podstatě se nedají rozbít. Začínají také na spodním konci cenového žebříčku, což je pravděpodobně další důvod, proč se jedná o jedny z nejprodávanějších vodních dýmek online.

 

Keramické bongy

– Tyto vodní dýmky mohou být skvělýé dárky. Co se keramiky jako materiálu týče, nic není limitem, pokud jde o přizpůsobivost materiálu. Jako příkladmohou sloužit bongy ve tvaru draků, hub, lebek a mnoho dalších. Opět, stejně jako u skleněných bongů, existuje velmi reálná možnost rozbití keramického bonga, pokud spadne. Je však třeba poznamenat, že keramika je pravděpodobně odolnější než sklo, ale přesto jsou pády na tvrdé podlahy neúprosné. Keramika poskytuje dobrý zážitek z kouření s  velmi málo přimíchané chuti.

 

Akrylové bongy

– vodní dýmky vstupní úrovně, se kterými lidé obvykle začínají a jsou vyrobeny z typu plastu známého jako akryl. Jedná se o nejlevnější bonga na trhu a měli byste být schopni najít spoustu možností. Když se však velmi zahřejí, vydávají poměrně špatnou chuť a mohou způsobit, že váš materiál bude chutnat nebo bude cítit drsnější (silnější?), než ve skutečnosti je. Pokud s používáním bonga začínáte a chcete mu dát zabrat a zjistit, o čem to všechno je, aniž byste museli investovat do jiných bong na trhu, pak je akryl rozhodně tou správnou cestou. Je třeba také poznamenat, že tyto věci jsou prakticky nezničitelné. Vážně, trvalo by hodně úsilí, abyste jeden z nich poškodili, a i kdyby se to stalo, jejich oprava nebo výměna je levná.

 

Bambusové/dřevěné bongy

– Většina těchto vodních dýmek je jednoduchá přímá trubka nahoru a dolů, ke které je připojen spodní dřík a trubka. Kouř je protlačován vodní filtrací na dně dýmky a mnoho druhů dřeva poskytuje příjemné chutě a vůně. Ve skutečnosti mnoho lidí, kteří kupují dřevěná bonga, tak činí právě z tohoto důvodu, a proto se rozhodnou pro speciální druh tvrdého dřeva. Dřevěné i bambusové bongy jsou poměrně odolné a nejsou příliš drahé na nákup.

 

Kovové bongy

– na trhu jsou kovové bongy méně běžné, ale existují. Kovová vodní dýmka je obvykle větší verzí typické kovové dýmky, která se používá ke kouření. Kovové bongy mají některé hlavní výhody, včetně skutečnosti, že obvykle existuje několik spojů a oblastí, kde můžete kus rozebrat a získat přístup dovnitř. To je skvělé, pokud potřebujete seškrábnout trochu pryskyřice zevnitř dýmky nebo pokud ho potřebujete dobře a důkladně vyčistit. Kromě toho jsou kovové bongy extrémně odolné a je téměř nemožné je zlomit.

 

DIY bongy

– Lidé si mohou vyrobit vodní dýmky z náhodných věcí, které najdou u sebe doma. Můžete například vydlabat meloun a dát do něj vodu a dřík misky a použít ho jako bong! Další rekvizitou běžně používanou k vytvoření domácího vodního bongu je plastová láhev. Můžete dokonce najít skláře, kteří se specializují na kusy, které vypadají jako různé předměty běžně používané k výrobě dýmek doma.

 

Bongy se vyvinuly více způsoby než jen zjevnými fyzickými a estetickými změnami, které lze vidět pouhým okem. Existuje také mnohem více funkcí a příslušenství, které jsou k dispozici pro moderní bongy a můžete je zakoupit online. Například mnoho moderních bong obsahuje perkolátory, které jsou zabudovány, aby pomohly dosáhnout co nejhladšího šluku. Designy recyklátorů s více komorami jsou také oblíbené, aby pomohly zajistit hladké průběh vašeho kouření.

Používáme ověření věku Adulto