Výhody borosilikátovho skla

 

 

 Co je borosilikátové sklo?

V čem se tedy borosilikátové sklo liší od běžného skla? Nejprve se borosilikátové sklo vyrábí spojením a tavením oxidu boritého, křemičitého písku, sody a oxidu hlinitého. Borosilikátové sklo, původně vytvořené koncem 19. století německým sklářem Otto Schottem, má velmi nízký koeficient tepelné roztažnosti, což znamená, že odolává extrémně vysokým i nízkým teplotám, aniž by prasklo nebo se rozbilo.

 

Výhody borosilikátového skla pro šlukovky a bongy

Jasnost. Jedna z nejviditelnějších výhod borosilikátového skla. Borosilikátové sklo nabízí ve srovnání s plasty, kovy, křemíkem a lakovaným sklem hladký povrch a ničím nerušený výhled na dění uvnitř potrubí.

 

Jednodušší čištění. Některé materiály se jednoduše nečistí. Nepřilnavý, neporézní povrch borosilikátového skla však proces značně usnadňuje. Navíc díky čirosti skla snadno poznáte, kdy je potřeba kuřácké zařízení důkladně vyčistit.

 

Teplotní rozsah. Borosilikátové sklo je velmi odolné vůči teplu, takže je ideálni pro nástroje, které se musí zahřívat na mnohem vyšší teploty.

 

Trvanlivost. Protože má borosilikát tak nízký koeficient tepelné roztažnosti, neroztahuje se a nestahuje jako normální sklo, nezažívá stejné praskání a lámání pod intenzivním teplem. Ve skutečnosti je tak odolné, že se používá ke skladování jaderného odpadu!

 

Odolné proti rozbití. Žádné sklo není odolné proti rozbití, borosilikát spíše praskne než se roztříští. Tělo nebo nástavec se může rozbít, ale nerozbije se drobnými úlomky skla ostrého jako břitva jako zrcadlo nebo okno.

 

Mnoho zakázkových sklářů a umělců používá toto sklo, protože je lehké a tenké, ale ve skutečnosti pevnější než běžné sklo. Vzhledem k tomu, že borosilikátove sklo je poměrně tepelně odolné a velmi pevné, má řadu aplikací. Nejčastěji vyskytuje v lékařském průmyslu a v laboratořích, protože se také používá k výrobě různých typů laboratorního vybavení. Borosilikátové sklo se používá také v nádobí, běžně se používá v zapékacích miskách, dále elektronika, osvětlení – mnoho svítilen má čočky z borosilikátového skla, optiku a samozřejmě skleněné dýmky, fajfky, bongy a bubblery. Borosilikátové sklo se dokonce používá k potahování termálních dlaždic na raketoplánech.

Používáme ověření věku Adulto