Proč jsou tryskové zapalovače nepřekonatelné?

Tryskový zapalovač je nedílnou součástí výbavy doutníkových, kempingových nadšenců i stonerů, chceme se do zapalovačů ponořit: co jsou zač, jak fungují, jaké typy máte k dispozici a proč byste měli mít tryskový zapalovač vždy po ruce.

Pro milovníka doutníků je jen málo věcí horších než nerovnoměrně zapálený doutník. Ať už kvůli rychle hořící zápalce nebo slabému plameni zapalovače, jakmile začne nerovnoměrné hoření, je těžké ho napravit. A pak se stane, že po celou dobu hoření doutníku strávíte jeho opětovným zapalováním. Pro milovníky doutníků je zapalovač stejnou nezbytností jako dobrý humidor nebo řezačka doutníků.

Tryskové zapalovače jsou neocenitelným pomocníkem  také při kempování. Díky svému silnému a stabilnímu plameni jsou ideální pro zapalování ohně i za větrného či deštivého počasí, což je běžný problém u běžných zapalovačů. Navíc, jejich vysoká teplota plamene umožňuje snadno zapálit nejen suché, ale i vlhké dřevo či podpalovače. Tryskové zapalovače jsou také kompaktní a odolné, což je činí perfektními pro přežití v přírodě. S jejich pomocí můžete nejen snadno rozdělat oheň, ale také zapálit vařič, což z nich dělá klíčovou součást výbavy každého kempingového nadšence.

Tryskové zapalovače jsou vynikající volbou pro dabbing a používání bongů díky své přesnosti a vysoké teplotě plamene. Pro dabbing, kde je potřeba rychle zahřát nail na správnou teplotu, poskytuje tryskový zapalovač stabilní a silný plamen, který dosahuje vysokých teplot během několika sekund. To zajišťuje efektivní a rovnoměrné zahřátí bez zbytečného čekání. U bongů je zase jejich schopnost odolávat větru a rychle zapálit bylinky či koncentráty neocenitelná, zejména při venkovním použití. Díky své odolnosti a spolehlivosti jsou tryskové zapalovače nezbytným nástrojem pro každého, kdo si chce užít bezproblémový a efektivní zážitek z dabbingu či „bongování“.

 

Co je to tryskový zapalovač? 

Tryskové zapalovače se staly základem pro kuřáky doutníků, kempery, stonery i pro další použití. A i když v úzkých místech mohou stačit zápalky nebo standardní zapalovač, zkušení uživatelé dávají přednost dobrému kvalitnímu zapalovači. Téměř větruvzdorné, nastavitelné a produkující teplo až 1 370 stupňů Celsia, tryskové zapalovače předčí jakýkoli jiný zdroj tepla.

Tyto výkonné zapalovače využívají butan pod tlakem a piezoelektrické zapalování, které vytváří vzduchem poháněný, velmi žhavý plamen ideální pro zapalování.

 Na rozdíl od standardních zapalovačů Bic, které nabízejí nestálý, tančící plamen, jsou tryskové zapalovače navrženy tak, aby nabízely větší kontrolu jak nad konzistencí plamene, tak nad množstvím tepla a plamene, který vytvoříte.

Tryskový zapalovač také používá rafinovanější zdroj paliva, čímž se odlišuje od ostatních standardních zapalovačů, které používají nerafinovaný butan, který způsobuje tvorbu sazí, produkuje zápach a může potenciálně ovlivnit chuť zejména při kouření doutníku.

 

Výhody tryskových zapalovačů

Tryskové zapalovače nabízejí řadu výhod, které je činí vynikající volbou pro široké spektrum použití. Jednou z největších předností je jejich silný, koncentrovaný plamen, který odolává větru, což je ideální pro venkovní aktivity, jako je kempování nebo turistika. Tryskové zapalovače také dosahují mnohem vyšších teplot než běžné zapalovače, což je činí efektivními pro rychlé zapalování dřeva, podpalovačů nebo dokonce cigaret. Jejich přesnost a spolehlivost jsou klíčové při specifických činnostech, jako je dabbing, kde je potřeba okamžitě dosáhnout vysokých teplot. Navíc jsou často vyrobeny z odolných materiálů, což zajišťuje jejich dlouhou životnost i v náročných podmínkách. Díky těmto vlastnostem jsou tryskové zapalovače nepostradatelným nástrojem pro všechny, kdo potřebují spolehlivý a výkonný zapalovač.

Typy tryskových zapalovačů

Tryskové zapalovače se dodávejí v různých typech a provedeních. Některé z těchto možností se vyznačují estetickými rozdíly, jiné praktickými. Začněme však typy, které jsou typickým zdrojem diskusí a debat a je to především počet trysek.

Single Jet

Ačkoli to nemusí být nutně standard, u tryskových zapalovačů vše začíná jednou tryskou. Zde máte přímý, stálý zdroj tepla a plamene vycházející z jediné trysky. Jednoprůtokové zapalovače se často dodávají ve stylu pera, které může být diskrétnější a méně objemné v kapse.

Mnozí kuřáci dávají přednost zapalovačům s jednou tryskou před zapalovači s více tryskami, protože dávají přednost přesnosti, kterou mohou získat z jediného zdroje, což jim umožňuje větší kontrolu nad tím, jaká část např. doutníku se zapálí. Lze je také použít k „dohořívání“, když část doutníku nehoří rovnoměrně kvůli různým faktorům, včetně kvality.  Pro kempování je nejvhodnější volbou jedno- nebo dvoutryskový zapalovač. Jednotryskové zapalovače jsou lehké, kompaktní a dostatečně výkonné pro zapalování ohně či vařičů i za větrného počasí.

Double Jet

Zajímavou nevýhodou jednotryskového zapalovače je, že veškeré teplo a plamen směřují do jednoho bodu, což vytváří vyšší úroveň tepla na velmi specifickém místě. Chcete rovnoměrné rozložení tepla a plamene, pomůže přidání další trysky.  

 Zapalovač s dvojitou tryskou je dobrým krokem vpřed, když chcete zdroj tepla rozprostřít. Místo toho, aby váš plamen hořel z jediné trysky, vytváříte dva zdroje, čímž účinně rozprostřete rozložení tepla a plamene. Pro malé až středně velké doutníky, bongy nebo dabbing, ale i kempování je dvojitá tryska skvělou volbou. Dvoutryskové zapalovače poskytují vyšší výkon a stabilnější plamen, což je ideální při kempování v nepříznivých podmínkách. Proto pro běžné kempování doporučujeme jedno- či dvoutryskový zapalovač, který kombinuje lehkost, snadné přenášení a dostatečnou účinnost.

 

Triple, Quadruple Jet atd.

Už vidíte ten vzor. V podstatě platí, že čím více trysek přidáte k danému hořákovému zapalovači, tím větší je rozpětí zdrojů plamene, což je důležité z několika důvodů. Zapalovače s trojitými tryskami - nebo dokonce se čtyřmi tryskami - byste měli používat, pokud kouříte širší doutník. V poslední době výrobci doutníků vyrábějí některé doutníky s většími a většími kroužky. Zapalovač s více tryskami vám umožní zapálit tyto větší doutníky rovnoměrnějším a konzistentnějším plamenem. Někteří kuřáci by v těchto situacích dali přednost zapalovači s jednou tryskou, aby mohli kontrolovat hoření na velké ploše, ale pokud kouříte velké doutníky a chcete proces urychlit, mohou být užitečné hořáky s trojitou a čtyřitou tryskou. Tyto tryskové zapalovače jsou také vhodné pro použití u bongů a dabbingu, kde je potřeba rovnoměrné rozložení tepla na vetší množství plochy. Více tryskové zapalovače,  nabízejí ještě vyšší výkon, ale jsou větší, těžší a spotřebují více paliva, což může být nevýhodou při delších výletech. 

Součásti zapalovače

Čím více víte o svých koníčcích a vášních, tím více si jich vážíte a užíváte si je. Vybavte se fundovanými znalostmi součástí tryskového zapalovače ze tří důvodů:

Zaprvé, abyste je mohli správně udržovat a doplňovat palivo, čímž zajistíte, že vám zodpovědně vydrží déle, protože budete vědět, jak s nimi pracovat. Za druhé, abyste lépe věděli, na co se zaměřit při nákupu kvalitního zapalovače. A konečně: čím více toho o svém zapalovači víte, tím efektivněji ho budete používat k vytvoření stabilního a rovnoměrného hoření a zapalování.

Nádržka na palivo

V palivové nádržce tryskového zapalovače je uložen butan v kapalné formě. Ten zabírá většinu zapalovače a uvolňuje části butanu ve formě plynu, když uživatel aktivuje tlačítko pro uvolnění a jiskru.

Sledujte palivovou nádržku, aby vám palivo nikdy nedošlo. Když budete svůj osobní zapalovač používat častěji, získáte lepší představu o tom, jak dlouho vám zbývá, než budete muset doplnit palivo, ale i to se může značně lišit podle toho, jak vysoký plamen používáte, jaké vnější podmínky způsobují, že používáte vyšší plamen, například počasí, a kolik trysek má váš konkrétní zapalovač. Více trysek znamená rychlejší spotřebu paliva. Z tohoto důvodu zvažte koupi zapalovače, který obsahuje okénko, na kterém můžete sledovat hladinu paliva.

Palivové okénko

Některé zapalovače jsou vybaveny palivovým okénkem, aby uživatelé mohli lépe sledovat množství butanu, které jim zbývá v nádržce. Jakmile si zvyknete používat zapalovač místo zápalek, nechcete se dostat do situace, kdy vám dojde palivo a budete muset použít náhradní zdroje.

Jiskra

Standardní zapalovače typu Bic a Zippo používají jako údernou metodu křemenné kolečko, které vytváří jiskru a plamen pomocí butanu uvolněného z palivové nádrže zapalovače. Právě křemenné kolečko vydává zvuk cvakání, na který jsme u těchto zapalovačů zvyklí. Tryskové zapalovače mají odlišný mechanismus zapalování.

Většina tryskových zapalovačů používá piezoelektrické zapalování, při kterém malé kladívko v zapalovači udeří na piezoelektrický krystal - typicky křemen - a vytvoří elektrickou jiskru, která zapálí butan rovnoměrně uvolňovaný z palivové nádržky. Když je křemenný krystal zasažen, vyšle elektrický proud přes vodič, který se setká s palivem v trysce (tryskách) a vytvoří rovnoměrný plamen. Tyto zapalovače se staly standardem, protože jsou zpravidla odolné proti větru, vydrží tisíce škrtnutí a snadno se nerozbijí.

Třetí a nejnovější možností, jak vytvořit jiskru, jsou zapalovače na lithium-iontové baterie. Podobně jako piezoelektrické zapalovače využívají elektrický proud k vytvoření jiskry a vzniku plamene, ale tvrdí, že mají jednodušší tlačítkový mechanismus, než vyžadují piezoelektrické zapalovače. Nevýhodou však je, že se nabíjejí pomocí kabelu USB a na rozdíl od piezoelektrického zapalovače ne vždy víte, kdy je baterie vybitá. 

Ochranný kryt

Jednou z důležitějších součástí zapalovače na baterky je ochranná krytka, která zakrývá trysku (trysky), když se nepoužívá. To je důležité zejména proto, aby se zabránilo náhodnému zapálení z jakéhokoli důvodu, a také zabraňuje případnému popálení po použití zapalovače. Protože zapalovače na baterky hoří velmi horkým plamenem, kov kolem trysek plamene se extrémně zahřívá a ochranná krytka vás chrání před nebezpečím a nepříjemnými pocity.

Nastavitelná tryska

Pokud jste někdy viděli někoho, kdo se snaží zapálit si doutník plnou silou standardního zapalovače nebo zapalovače na baterky, nejenže vypadá směšně, ale možná si doutník i poškodí. Při zapalování doutníku byste měli hledat teplo, ne plamen.

Příliš velký plamen může ve skutečnosti spálit list, což změní celkovou chuť doutníku a často vytvoří hořkou příchuť. Metaforou je zde grilování: chcete silný, rovnoměrný žár uhlíků, nikoliv občasné hoření, které způsobí špatnou chuť jídla. Je důležité používat zapalovač s nastavitelnou tryskou a je třeba se seznámit s tím, jakou sílu použít pro daný doutník.  Nastavitelná tryska je také velmi důležitá při kempování při rozdělávání ohně.

Na co se zaměřit u tryskových zapalovačů

První volba, kterou skutečně musíte učinit, se týká počtu trysek: jaký počet trysek je vhodný pro váš zamýšlený způsob použití tryskového zapalovače?

Nakonec by vaše preference měly být severní hvězdou, pokud jde o výběr pro vás vhodného tryskového zapalovače. Zvažte však rozmanitost možností, které máte po ruce.

Estetika

Váš tryskový zapalovač by se vám měl dobře držet v ruce i v kapse a měl by odpovídat estetice, kterou vyjadřujete ostatními doplňky. Důležitá je i jeho hmotnost a chcete, aby byl dostatečně těžký, aby působil impozantně, ale zároveň nezatěžoval vaši kapsu.

Vizuálně se mohou lišit barvou, některé vypadají plastově, zábavně a s jasnými neonovými barvami. Jiné vykazují formálnější, elegantnější vzhled. To jsou vaše tradičnější styly - pistolový kov nebo nerezová ocel. Zvažte sladění stylu vašeho tryskového zapalovače na baterky se stylem vašeho humidoru nebo řezačky na doutníky popř. doplňky na dabbing nebo kempování.

Styl

Styl zapalovačů je různý, od elegantního až po upravený klasický vzhled Zippo, od jednoproudových až po čtyřproudové, od tenkých a ve tvaru propisky až po velké a vodorovně lícující - a je nakonec na vás, co vám bude nejlépe vyhovovat.

Velikost

Až budete procházet různé styly a typy tryskových zapalovačů, mějte na paměti velikost: kde budete zapalovač nejčastěji používat a jak se jeho velikost projeví při cestování, skladování a celkové objemnosti. Některé zapalovače jsou například tak velké, že se vám snadno nevejdou do kapsy. Ty by sice bylo dobré mít doma na verandě, ale cestovat s byste asi nechtěli.

 

Typy paliva do zapalovačů

Tryskové zapalovače mají čistší plamen a často slyšíte, že si lidí stěžují na jiné zapalovače kvůli zápachu, který produkují, nebo dokonce kvůli barvě plamene. Obojí je způsobeno především zdrojem paliva.

Nerafinovaný nebo špatný zdroj paliva může ovlivnit vůni i teplotu plamene, a dokonce také chuť doutníku. Proto je přínosné pochopit, jak byly zapalovače vyvinuty, jaké palivo se používá nyní a jaké palivo používají tryskové zapalovače a proč.

Stručná historie paliv pro zapalovače

Řada vynálezů a objevů na konci 19. a počátku 20. století vedla k popularizaci zapalovače na mnoha frontách. Do tohoto seznamu patří i patentování ferroceria, které umožnilo rychle vytvořit velkou jiskru k zapálení malého množství přenosného paliva, čímž vznikl přenosný zapalovač.

Nafta byla prvním primárním palivem moderních zapalovačů a zůstala jím až do 50. let 20. století. Na počátku a v polovině 20. století zpopularizovali zapalovače vojáci v 1. a 2. světové válce, kteří je v 1. světové válce vyráběli z vyhořelých nábojnic a ve 2. světové válce zpopularizovali značku Zippo.

V 50. letech 20. století se stal oblíbeným butan, který nahradil benzin, protože nevydával tolik zápachu a plamen se dal regulovat množstvím uvolňovaného plynu.

Butan zůstává hlavním zdrojem paliva pro většinu moderních zapalovačů. Pod tlakem se rychle mění na kapalné skupenství. Bez tlaku se rychle vrací do plynného stavu, takže je ideálním palivem pro skladování na cestách a zároveň si zachovává schopnost používat ho jako zdroj ohně.

Zapalovač s hořákem na butan

Jednorázové zapalovače a zapalovače Zippo sice stále používají butan, ale mezi nimi a tryskovými zapalovači je zřetelný rozdíl v barvě plamene. Nerafinovaný butan způsobuje žlutou barvu plamene. Rafinovaný butan vytváří neviditelný nebo namodralý odstín plamene.

Tryskové zapalovače vyžadují rafinovaný butan, aby bylo dosaženo stálého vysokoteplotního plamene. Čím čistší je palivo, tím je zapalovač účinnější. Odborníci doporučují používat butan, který byl minimálně dvakrát rafinován (u nás najdete 7x rafinovaný butan). Čím méně je v butanu nečistot, tím lépe, a snadno najdete butan pětkrát rafinovaný, což je proces, který do zdroje paliva nepustí téměř žádné nečistoty. Je to sice dražší, ale z dlouhodobého hlediska to může být nejlepší volba. 

Údržba zapalovače

Když investujete do kvalitního zapalovače, chcete, aby vám vydržel. Upřímně řečeno, ztráta zapalovače je pravděpodobně větším rizikem než špatná údržba, ale přesto se chcete ujistit, že vám tryskový zapalovač vydrží co nejdéle.

Základní pravidla údržby, která provázejí každý tryskový zapalovač, jsou poměrně jednoduchá: před prováděním jakékoli údržby zapalovače se vždy ujistěte, že je otočný volič plamene otočen dolů. Vždy se ujistěte, že je zapalovač zcela vyčištěn od paliva. Vždy zapalovač vyčistěte. A vždy udržujte vhodné doplňování paliva, kdykoli je to nutné.

Jak naplnit zapalovač

Čím lépe se s tímto postupem seznámíte, tím rychlejší a efektivnější bude. Tuto techniku si rychle osvojíte. A snížíte počet případů, kdy vám zůstane stylový, ale prázdný.

Postup je poměrně jednoduchý:

  1. Ztlumte palivo. Před doplňováním paliva nebo prováděním jakékoli údržby otočte kolečkem pro nastavení plamene úplně dolů, abyste zabránili divokému zapalování, pokud by se něco pokazilo.
  2. Vyprázdněte palivovou nádrž. Pomocí malého šroubováku nebo tenké kovové tyčinky stiskněte plnicí trysku, která začne uvolňovat zbývající butan ve formě plynu.
  3. Připojte nádržku s butanem k zapalovači. S obráceným zapalovačem vložte plechovku s palivem do plnicí trysky. Stiskněte ji na 4-5 sekund a tento postup 2-3krát opakujte. Tím se nádržka znovu naplní.
  4. Nechte ji odpočinout. Zapalovač bude na dotek studený v důsledku přechodu z plynného do kapalného stavu, proto zapalovač odložte stranou a nechte jej 15-20 minut odpočívat nebo dokud se teplota nevrátí k normálu.

 

Používáme ověření věku Adulto