Jak si správně vybrat váhu? S přesností na gramy nebo dokonce miligramy?

Vzhledem k velkému množství dostupných vah může být složité najít tu, která by vyhovovala vašim potřebám. Naštěstí vám tento úkol usnadníme. Čtěte dále a zjistěte, co přesně je potřeba k nalezení té správné váhy pro vás.

Nemyslete si, že váha je jen něco pro obchodníky. Pokud máte rádi například CBD konopí, váha vám může usnadnit sledování toho, kolik spotřebujete. Pokud jste hobby pěstitel, je to nástroj, který vám pomůže zjistit, jaká technika pěstování funguje nejlépe. Váha je také nepostradatelná pro mikrodávkování nebo pokud chcete vyrábět jedlé nápoje či koncentráty.

Co je třeba zvážit před pořízením váhy?

Ať už patříte k těm, kteří mají rádi dobrou trávu, nebo čekáte, až budete moci sklízet, váha vám může z mnoha důvodů usnadnit život. Než si však váhu pořídíte, vězte, že ne všechna zařízení jsou stejně vhodná pro všechny účely. Mohou se lišit v některých důležitých aspektech, které byste si měli uvědomit. Jak tedy poznáte, jaká váha by pro vás byla nejlepší? Zde je několik věcí, na které byste si měli dát pozor při nákupu váhy.

  1. PŘESNOST

Při výběru váhy je pravděpodobně nejdůležitější její přesnost. Obyčejná kuchyňská váha, která dokáže měřit pouze s přesností na 1 gram, vám nebude příliš platná, když budete chtít přesně zvážit květy na 1/10 gramu (0,1 g) nebo byste ji chtěli ještě přesnější na 1/100 gramu (0,01 g). Dobrým pravidlem je pořídit si váhu, která dokáže měřit alespoň s přesností na 0,1 g, nejlépe však na 0,01 g. Většinou platí, že čím přesněji dokáže váha měřit, tím menší má celkovou váživost. Tím se dostáváme k našemu druhému důležitému faktoru, který musíte při pořizování váhy zvážit.

  1. KAPACITA VÁŽENÍ

Většina přesných digitálních kapesních vah, které váží s přesností 0,1 g nebo 0,01 g, má často maximální váživost 100 g, přičemž některé váhy mohou měřit až 200-500 g. Pokud potřebujete váhu pouze na to, abyste si mohli zvážit, co chcete vykouřit, může vám stačit malá přesná digitální váha, která pojme pouze 100 g. Na druhou stranu, pokud chcete vážit větší zásoby, například pokud chcete získat představu o celkové výtěžnosti, bude lepší váha s vyšší váživostí.

  1. KVALITA

Dobrá váha je vysoce přesný přístroj, který byl vyroben z kvalitních součástek. Musí být dobře vyrobena, vyladěna a kalibrována, abyste mohli jejímu měření důvěřovat. Je pravděpodobné, že levná váha, kterou si můžete pořídit za pár korun, vám nemusí poskytnout ty nejpřesnější výsledky. A pokud výsledkům, které vám váha poskytuje, nemůžete skutečně důvěřovat, ztrácí to smysl. Vzhledem k tomu, že váha je pro kuřáky i hobby pěstitele skutečně nezbytným nástrojem, může být rozumné investovat trochu více peněz do dobré váhy od důvěryhodného výrobce.

 

Kvalita váhy může hrát roli i v případě, že ji plánujete brát s sebou na cesty. Váha vyrobená z kvalitních materiálů, třeba taková, která se dodává s pěkným ochranným cestovním pouzdrem, je mnohem lepší investicí než špatně vyrobená váha za 5-10 eur, která se rozbije při první nejlepší příležitosti.

  1. KALIBRACE

Většina nekvalitních vah se dodává nekalibrovaná, ale obvykle mají možnost, abyste si je mohli zkalibrovat sami. K tomu je třeba použít kalibrační závaží, které si obvykle musíte zakoupit zvlášť. Kalibrace váhy však může být riskantní záležitostí, pokud ji provedete špatně. Jednoduchá chyba při kalibraci bude znamenat, že vám váha bude vždy poskytovat nepřesné výsledky. Lepší váhy se dodávají kalibrované z výroby, takže se můžete spolehnout, že výsledky jsou správné již po vybalení z krabice. Je to samozřejmě jednodušší než si váhu kalibrovat sami.

TYPY VAH

Existují různé typy vah, přičemž každá z nich má své výhody a nevýhody. Jaký typ váhy budete potřebovat, bude opět záviset na tom, co s ní plánujete dělat. Zde jsou uvedeny nejběžnější typy vah:

VÁHY KAPESNÍ

Nejběžnějším typem jsou kapesní váhy, které jsou ideální pro většinu hobby pěstitelů. Tyto váhy napájené bateriemi jsou obvykle dostatečně malé, aby se vešly do kapsy, a přitom nabízejí dobrý kompromis mezi přesností vážení, váživostí a snadným používáním. Obvykle mohou vážit v rozmezí 50-500 g s přesností 0,1 g až 0,01 g. Kapesní váhy mají často ochranné víko, které můžete sejmout a použít jako vážicí misku. Pokud pěstujete jen několik rostlin, může vám kapesní váha stačit.

Výhody:

Malé a kompaktní pro snadné skladování a přepravu

Snadné použití

Přesné

Cenově dostupné

 

Nevýhody:

Napájení z baterií

Omezená celková kapacita vážení

Malá vážicí plocha

 

PLOŠINOVÉ VÁHY

Plošinové váhy jsou větší než typické kapesní váhy, takže můžete vážit větší množství materiálu. Mají větší vážicí plochu, pojmou velký zásobník a budou mít také vyšší celkovou vážicí kapacitu. Plošinové váhy s vyšší přesností mohou být dražší, ale pokud potřebujete větší kapacitu, rozhodně nebudete litovat.

Výhody:

Vyšší váživost

Větší vážicí plocha

Napájení elektrickou energií

 

Nevýhody:

Pro hobby pěstitele může být nadbytečné

Nejsou příliš diskrétní

Méně přesné

Větší, takže nejsou příliš přenosné

Dražší

 

Váha typu STEALTH

Stealth váhy jsou v podstatě kapesní váhy, které jsou maskovány skrytým obalem, aby vypadaly jako zapalovač, kniha nebo pouzdro na CD. Jsou ideální, pokud potřebujete maximální diskrétnost, například pokud si chcete váhu vzít s sebou na cesty.

 

 

Výhody:

Vysoká míra diskrétnosti

Stejná přesnost a kapacita jako u většiny kapesních vah

Malé a přenosné

 

Nevýhody:

Napájení z baterií

Může obětovat kvalitu a přesnost kvůli tenkému/neviditelnému designu

 

VÁHY NA SYPKÉ SUROVINY

Váhy na sypké suroviny jsou nejpřesnějším typem vah, protože měří v miligramech - 1/1000 gramu. To je užitečné, pokud chcete měřit koncentráty, potřebujete zvážit nějaký kief nebo vyžadujete tento typ přesnosti pro jiné účely. Na druhou stranu, váhy na prášek nebudou příliš užitečné pro květy, protože jejich váživost je obvykle velmi omezená.

 

Výhody:

Velmi přesné

Mají misku na odměřování, takže jsou ideální pro odměřování koncentrátů.

Nevýhody:

Nejsou praktické pro vážení květů

Drahé

Napájení z baterií

 

Tady to máte. Ať už chcete zvážit ideální množství bylin nebo koncentrátů nebo chcete zkusit mikrodávkování, je zřejmé, že existuje spousta vah, které vyhoví všem potřebám. Stačí, když si při hledání vhodné váhy vzpomenete na body, které jsme uvedli a nemůžete udělat chybu.

 

 

Používáme ověření věku Adulto