5 nejběžnějších metod pro extrakci konopí - díl 2/2

1. Uhlovodíková extrakce

 

 Jednou z nejoblíbenějších a nejúčinnějších extrakčních metod na bázi rozpouštědel je uhlovodíková extrakce, známá také jako extrakce butanového hašišového oleje (BHO). Uhlovodíky, jako je butan a propan, jsou rozpouštědla vyráběná z rozkládajícího se organického materiálu a používaná jako rozpouštědla v potravinářském průmyslu.

V konopném průmyslu lze pomocí uhlovodíků vytvořit širokou škálu vysoce kvalitních konopných koncentrátů ve velkém měřítku. Butan a propan jsou lehké uhlovodíky, pojmenované tak podle své nízké molekulové hmotnosti. Butan je primárním rozpouštědlem, ale některé extraktory používají směs butanu a propanu (obvykle 70/30), aby zachovaly více terpenů z rostliny.

Nízký bod varu butanu a propanu umožňuje extraktorům používat při extrakci nízké teploty, které pomáhají získat plnospektrální extrakt s většinou kanabinoidů a terpenů rostliny. Butan i propan jsou nepolární sloučeniny s následujícími body varu při atmosférickém tlaku:

Bod varu butanu: -1 °C

Bod varu propanu: -42°C

Zatímco tento typ extrakční metody se běžně používá na různých jiných trzích, například ve voňavkářském a potravinářském průmyslu, výroba butanového hašišového oleje se setkala s negativními ohlasy kvůli amatérským metodám extrakce butanu, které nezajišťují dostatečné větrání hořlavých rozpouštědel, což vede k explozím.

V komerčních laboratořích, které splňují všechny stavební a protipožární předpisy, jsou k dispozici ventilační a detekční systémy a další bezpečnostní kontroly, které zajišťují bezpečnost obsluhy a zabraňují výbuchům. Procesy extrakce butanu a produkty vyráběné licencovanými zpracovateli jsou obecně bezpečné a účinné.

Mezi výhody extrakce uhlovodíků patří:

Účinnost: Uhlovodíková extrakce má výrazně vyšší výkonnost než jiné metody, například extrakce CO2. Kromě toho relativně nízký bod varu při extrakci butanem a propanem umožňuje zpracovatelům zachovat více konopných a konopných sloučenin.

Výtěžnost: Výtěžnost extrakce může být výrazně vyšší než u superkritických metod extrakce CO2, což znamená, že výrobci získají ze stejného rostlinného materiálu konopí více léčebných sloučenin.

Všestrannost: Díky použití různých směsí rozpouštědel s propanem a butanem mohou zpracovatelé vytvářet širokou škálu konopných koncentrátů (živá pryskyřice, shatter, crumble, HTFSE), které uspokojí jakoukoli potřebu spotřebitelů.

Live resin tzv. živá pryskyřice: Uhlovodíková extrakce je jedinou metodou, která dokáže zpracovat čerstvě zmraženou biomasu na vysoce kvalitní olej zvaný živá pryskyřice. Jiná polární rozpouštědla nejsou schopna extrahovat oleje z biomasy, která nebyla vysušena (tj. čerstvě zmražená).

Bezpečnost: Zpracovatelé konopí používající uhlovodíky, které FDA označil za bezpečné. Navíc procesy probíhají za relativně nižších tlaků než extrakce CO2.

 

 2. Extrakce CO2

Extrakce superkritickým oxidem uhličitým (CO2) je další běžnou metodou používanou k izolaci specifických kanabinoidů z rostlinného materiálu konopí, známého také jako biomasa. Oxid uhličitý je označován za jedno z nejnetoxičtějších a k životnímu prostředí nejšetrnějších rozpouštědel používaných v současnosti. Extrakce CO2 obecně nezanechává žádné zbytkové toxiny a běžně se používá při výrobě nápojů a potravin.

Za standardních tlaků a teplot je oxid uhličitý plyn, ale při zahřátí nad kritickou teplotu (31 °C) a kritický tlak (1 070 psi) přechází CO2 do kapalného plynného stavu, tzv. superkritické kapaliny, která vykazuje vlastnosti plynu i kapaliny.

Při metodě extrakce CO2 se nadkritický CO2 proplachuje přes pupeny konopí. V tomto nadkritickém stavu může CO2 snadno proniknout každou štěrbinou biomasy a oddělit z rostliny THC, CBD a další žádoucí sloučeniny.

Po oddělení se oxid uhličitý z biomasy odpaří a kondenzátor změní plyn na kapalinu, která se recykluje a použije pro další extrakce. V některých případech vyžaduje surový extrakt CO2 následné zpracování, například zazimování a destilační techniky k odstranění nežádoucích lipidů, vosků a dalších nežádoucích sloučenin.

Subkritická extrakce CO2 je podobná nadkritické extrakci, ale vyžaduje nižší tlakové a teplotní parametry. Tato metoda extrakce sice může trvat déle a přinášet nižší výtěžky, ale subkritická extrakce může pomoci zachovat více křehkých rostlinných silic, jako jsou terpeny citlivé na teplotu.

Subkritická extrakce vytváří extrakty, které mají viskóznější konzistenci ve srovnání s máslovou konzistencí superkritického extraktu.

Mezi výhody extrakce CO2 patří:

Bezpečné: CO2 je nehořlavý a netoxický, což zvyšuje atraktivitu jeho produktů pro spotřebitele. Všechny metody extrakce konopí však mohou být při použití a výrobě bezpečné, pokud jsou zavedeny příslušné bezpečnostní kontroly.

Dostupnost: CO2 je snadno dostupný za relativně nízkou cenu rozpouštědla, ačkoli počáteční náklady na extrakční zařízení mohou být vyšší než u jiných metod.

Nastavitelnost: CO2 se může chovat různě při různých teplotních a tlakových parametrech. Výrobci mohou tyto parametry přesně vyladit a pečlivě si tak vybrat žádoucí sloučeniny, které chtějí oddělit. CO2 má však jako rozpouštědlo fyzikální omezení a nemůže extrahovat celé spektrum terpenů. Ačkoli tedy dokáže extrahovat terpeny odděleně od kanabinoidů, extrahuje pouze malou škálu terpenů. Většina z nich zůstává v biomase nebo je zničena v procesu extrakce.

 

3. Extrakce alkoholem/etanolem



Alkohol je běžným rozpouštědlem používaným při extrakci konopí, zejména při zpracování konopné biomasy. Etanol je hořlavý obilný alkohol, který se vyrábí kvašením rostlinných cukrů z obilovin, především kukuřice. Jako rozpouštědlo potravinářské kvality je etanol účinný při separaci kanabinoidů a terpenů z konopí a konopí ve velkých objemech.

 

Proces extrakce etanolem může probíhat v širokém rozmezí studených a teplých teplot v závislosti na požadovaném výsledku. Extrakční technici používají ethanol o pokojové teplotě nebo chlazený ethanol. Rozpouštědlo se promývá přes surový rostlinný materiál, aby se rozpustily jeho kanabinoidy a terpeny.

 

Po procesu extrakce se ethanolové rozpouštědlo odstraní pomocí různých odpařovacích systémů, aby se zvýšila čistota extraktu. Procesem odstranění rozpouštědla se lze zbavit nežádoucích látek a vytvořit tak chuťově čistý koncentrát na bázi ethanolu pro konopný průmysl.

 

Jako polární rozpouštědlo se ethanol může snadno vázat na ve vodě rozpustné sloučeniny v rostlinném materiálu konopí. V důsledku toho může ethanol produkovat surový extrakt s vyšším množstvím nežádoucích látek, které je třeba odstranit následným zpracováním.

 

Kromě toho má etanol vyšší bod varu než uhlovodíky, což může snížit koncentraci terpenů, které se nakonec dostanou do konečného produktu. Etanol může být vhodný pro výrobu destilátů nebo izolovaných produktů, ale nebude se hodit pro výrobu plnospektrálních produktů s vyšším podílem terpenů.

 

Komerční extrakce konopí etanolem je bezpečná a účinná. Ve skutečnosti se etanol běžně používá jako konzervační prostředek v potravinách a je úřadem FDA ( americký úřad pro kontrolu potravin a léků ) považován za obecně bezpečný. Pro velkoobjemovou extrakci konopí je etanolová extrakce tou správnou cestou.

 

Mezi výhody etanolové extrakce patří:

 

Skladování: Obecně je v zařízeních povoleno skladovat více ethanolového rozpouštědla ve srovnání s jinými extrakčními rozpouštědly.

 

Bezpečné: Ethanol má nízké riziko toxicity a jako potravinářské rozpouštědlo je jeho použití při extrakci konopí bezpečné.

 

Výkonnost: Kromě toho, že etanol účinně odstraňuje kanabinoidy a terpeny, má nižší náklady na elektrickou energii a pracovní sílu. Může být také cenově dostupný pro škálování, protože výrobci zvyšují míru produkce konopí.

 

Extrakční metody bez rozpouštědel

 Ručně lisované hašiše, vyvinuté před mnoha staletími, jsou nejstaršími formami koncentrátů bez rozpouštědel. Metody extrakce bez použití rozpouštědel nepoužívají k získání přírodních rostlinných olejů chemická rozpouštědla. Místo toho používají různé techniky míchání a stroje, které pomocí tepla a tlaku oddělují pryskyřici od rostliny.

 

 4. Agitace

Metody agitace (míchání/rozrušení) mohou z květních pupenů konopí nebo z ořezu oddělit trichomy. Například suché prosévání kiefu neboli sbírky konopných trichomů se odděluje od rostliny pomocí různých sít. Ručním nebo mechanickým mícháním síta rozbíjejí pryskyřičné trichomy, které se shromažďují na dně. Kief lze použít k výrobě různých konopných produktů, jako je lisovaný hašiš, a ke zvýšení účinnosti jointů a samotné suché trávy.

V domácích podmínkách mohou konzumenti konopí používat tříkomoroou drtičku, která pomáhá shromažďovat kief ve spodní nádobě a rozemletou květinu v prostřední nádobě. Kief se může hromadit v komoře a může být použit k doplnění misek a jointů.

Extrakce ledovou vodou, další forma extrakce mícháním, spočívá v ponoření konopného materiálu do směsi ledu a vody v řadě síťovaných sáčků. Studená voda při míchání usnadňuje rozbití trichomů, které padají na dno sáčků pro pozdější sběr. Těmito metodami lze získat koncentráty s obsahem kanabinoidů mezi 50 a 70 % .

Výhody extrakcí mícháním:

Bezpečné: Pro mnoho spotřebitelů, kteří dbají na své zdraví, je extrakt bez rozpouštědel zárukou klidu. Navíc při výrobě nehrozí riziko toxicity nebo zranění kvůli absenci hořlavých rozpouštědel.

Dostupnost: Techniky suchého prosévání a extrakce ledovou vodou jsou dostupné pro domácí uživatele i komerční výrobce

 

5. Extrakce teplem a tlakem

 

Při lisování rosinu se při nízkém teple a tlaku roztaví a vytlačí lepkavá pryskyřice z rostlinného materiálu (kief, tráva, pupeny). Tento proces je podobný výrobě olivového oleje. Během procesu výroby olivového oleje lisovací systémy rozbíjejí buňky rostliny a uvolňují rostlinné oleje určené ke konzumaci.

Výsledný lepkavý, tmavý a silný olej se nazývá rosin. Rosin lze konzumovat ve formě dabingu nebo ji lze přimíchat do různých produktů, včetně poživatin, tinktur a lokálních přípravků. Další formou rosinu je živý rosin, který využívá čerstvě zmražené pupeny pro lepší chuť a aroma.

V menším měřítku mohou uživatelé konopí použít obyčejnou žehličku na vlasy a několik pupenů, aby z nich doslova vytlačili pryskyřici pomocí tlaku a žehličky na vlasy na nejnižším stupni tepla. I když se tímto způsobem nezískají tak kvalitní extrakty jako při komerční extrakci pryskyřice, mohou uživatelé získat koncentrovaný a silný produkt.

Výhody lisování rosinu:

Snadnost: Lisování kalafuny je relativně jednodušší než extrakce pomocí rozpouštědel.

Bezpečné: Nehrozí nebezpečí výbuchu doma ani v laboratoři.

Univerzálnost: Výrobci mohou měnit teplo a tlak a vytvářet extrakty bez rozpouštědel v různých konzistencích a barvách.

Kvalita: Nejkvalitnější koncentráty vznikají lisováním rosinu.

 

Jaká je nejlepší metoda extrakce? 

Jak se jako spotřebitel dozví, který typ konopného extraktu je pro něj nejlepší? Existuje vůbec nějaký nejlepší? Nakonec se nejlepší typ konopného extraktu liší podle osoby. Kvalita extraktu závisí na výchozí surovině a použitých procesech.

Spotřebitelé, kteří si o dodavatelském řetězci dané společnosti zjistí co nejvíce informací, mohou lépe pochopit, jaký extrakt by pro ně byl nejlepší. Jaký výchozí materiál používají? Je výrobek testován? Má plné nebo široké spektrum účinku?

Někteří spotřebitelé se mohou přiklánět k určitým typům extraktů, jako jsou destiláty, izoláty nebo full spektrum produkty pro různé lékařské účely. Některé extrakční metody jsou při vytváření různých typů rostlinných extraktů lepší než jiné.

Například znalci konopí, kteří hledají extrakty s co nejvyšším obsahem terpenů, se přirozeně obrátí na extrakty BHO, protože uhlovodíky mnohem lépe zachovávají těkavé terpeny v rostlině.

Spotřebitelé, kteří hledají konopné produkty bez THC, se však mohou zaměřit na extrakty na bázi ethanolu, protože ethanol je průmyslovým standardem při výrobě velkoobjemových extraktů CBD z konopí.

Bez ohledu na to, jak jsou extrakty vyrobeny, může skladování po nákupu významně ovlivnit kvalitu a trvanlivost extraktu. Konopné extrakty by měly být vždy skladovány na chladném, suchém a tmavém místě, aby se zabránilo degradaci kanabinoidů dekarboxylací za přítomnosti tepla, světla a kyslíku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proč je důležité vysoce kvalitní extrakční zařízení

Bez ohledu na to, jaký typ procesu extrakce konopí zpracovatel použije, bude kvalita a výtěžnost do značné míry záviset na výchozím rostlinném materiálu, zkušenostech obsluhy a kvalitě extrakčního zařízení.

 

 

Upozornění: Tento článek slouží pouze k informativním účelům, rozhodně není jeho cílem nikoho nabádat k 
činnosti, která v dané zemí nemusí být zrovna legální. Vždy mějte na paměti platné zákony země,
ve které se zrovna nacházíte!

 

Používáme ověření věku Adulto