Co je dekarboxylace konopí?

Co je dekarboxylace?

Dekarboxylace je proces, který aktivuje psychoaktivní sloučeniny v rostlině konopí tak, že se po jeho konzumaci cítíte tzv. “high”.

Rostlina konopí obsahuje THCA, který nemá psychotropní účinky, a tento THCA se musí přeměnit na formu THC. To se nejčastěji provádí teplem - plamenem zapalovače, atomizérem ve vape penu, hořákem s dab rigem nebo troubou při výrobě edibles.

THCA v rostlině má ve své chemické struktuře navíc karboxylový kruh a teplo tento kruh odstraní, neboli de-karboxyluje, odtud pochází tento termín.

 

Jak funguje dekarboxylace?

K dekarboxylaci dochází působením tepla a také času. Vysoké teploty při kouření a vaporizaci okamžitě dekarboxylují sloučeniny v konopí, takže je vaše tělo může okamžitě vstřebat.

K určité dekarboxylaci může dojít v průběhu času při sušení a sušení konopí po domácí sklizni.

Kyslík může přispívat k procesu dekarboxylace, takže abyste ji zpomalili, uchovávejte sušinu nebo produkty z ní ve vzduchotěsné nádobě, abyste si zachovali čerstvost a účinnost.

Proč je dekarboxylace pro nezbytná pro výrobu edibles?

Dekarboxylace musí proběhnout ve všech konopných produktech, abyste se z nich mohli cítit high. Při konzumaci jedlých pochutin nedochází k zahřívání jako při kouření jointa, kouření z bongu či fajfky nebo šlukování z vapovacího pera pera, ale i tak musí před konzumací dojít k procesu dekarboxylace, aby se aktivovalo THC v jedlé pochutině.

Při výrobě edibles se květy obvykle nejprve zahřejí v peci, aby se dekarboxylovaly, a poté se naloží do média, jako je máslo nebo olej. Tento nálev se pak používá k výrobě poživatin, jako jsou koláčky, sušenky, gumové bonbony a další.

Zahřátí květů v troubě před infuzí je nezbytné k aktivaci THC v pupenech, aby se mohlo přenést do infuse (másla, oleje) a poté do jedlého výrobku.

 

Při jaké teplotě dochází k dekarboxylaci?

K dekarboxylaci konopí dochází při teplotě 95-120 °C. Při výrobě jedlých poživatin doporučujeme zahřívat květy při teplotě 110 °C po dobu 30-40 minut.

 

V porovnání s kouřením a vapingem probíhá dekarboxylace u edibles při nižší teplotě po delší dobu, aby kanabinoidy a terpeny zůstaly při infuzi neporušené. Terpeny jsou těkavé a při vysokých teplotách se odpařují, což může zanechat nežádoucí chutě a vůně.

Zahříváním konopí v troubě při teplotě nad 150 ºC dojde ke spálení cenných kanabinoidů a terpenů a nedosáhnete touženého účinku po infuzi květů s máslem, olejem nebo jiným médiem.

 

Tabulka teplot dekarboxylace

Studie z roku 2016ukázala, jak rychle se při různých teplotách rozkládá THCA na THC a CBDA na CBD.

Tabulka č.1 Hodnoty teploty pro process dekarboxylace u konopí

Kyselina/Kanabinoid

Teplota (ºC)

Čas (v minutách)

THCA/THC

110ºC

30

130ºC

9

CBDA/CBD

110ºC

45

130ºC

20

 

Co se stane, když budete dekarboxylovat příliš dlouho?

Příliš dlouhé zahřívání květů konopí nebo zahřívání při příliš vysoké teplotě může způsobit spálení kanabinoidů a terpenů, čímž se žádoucí látky jako THC stanou neúčinné.

Mělo by se konopí před dekarbonizací nebo po ní rozemlít?

Doporučujeme suché květy před vložením do trouby k dekarbonizaci rozemlít. Zvětšíte tím povrch a vytvoříte rovnoměrnou konzistenci, čímž zajistíte, že se všechen materiál dekarbonizuje  ve stejnou dobu.

Jak dekarboxylovat konopí v troubě

Při dekarboxylaci konopí v troubě je důležité mít na paměti, že číselník teploty na troubě udává spíše průměrnou než přesnou teplotu.

Teplota trouby může kolísat až o 20 stupňů, proto konopí sledujte. Pokud příliš rychle hnědne nebo je cítit, jako by hořelo, troubu ztlumte. Pokud plánujete vyrábět pochutiny z konopím pravidelně, investujte do teploměru do trouby.

 

Potřebný materiál:

Plech na pečení

Pečící papír nebo hliníková fólie

Trouba

Konopí

Mlýnek na konopí (volitelně)

Návod:

Nastavte teplotu v troubě na 110 °C a rošt trouby umístěte do střední polohy. Trouba je nahoře teplejší a dole chladnější, takže zahřívání uprostřed zajistí ideální teplotu dekarboxylace.

Plech na pečení vyložte pečícím papírem nebo hliníkovou fólií a konopí na něj lehce rozdrobte nebo rozdrťte, ale ne příliš jemně, aby se nepřipálilo.

Zahřívejte 30-40 minut a alespoň jednou promíchejte.

Nechte 30 minut vychladnout při pokojové teplotě. Konopí by mělo vypadat lehce opečené a zlatohnědé.

Jakmile je dekarboxylované konopí dostatečně chladné, abyste s ním mohli manipulovat, přidejte ho do másla, oleje nebo jiného základu pro přípravu infuze, případně ho opatrně uložte do nádoby pro budoucí použití.

Lze dekarbonizovat trávu v mikrovlnné troubě?

Nedoporučuje se dekarbonizovat trávu v mikrovlnné troubě, protože nemůžete kontrolovat teplotu. Dekarboxylace trávy je pomalý proces při nižších teplotách a nejlépe se k němu hodí suché teplo trouby. Lze použít i malý toustovač ve formě trouby s regulovatelnou teplotou.

Zdroj: internet 

Upozornění: Tento článek má pouze informativní charakter a rozhodně nemá za cíl nikoho nabádat k výrobě nebo manipulaci s látkami, které v dané zemi podléhají regulaci nebo nejsou zákonem povoleny. 

Používáme ověření věku Adulto